opc_loader

Menu

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: 085 - 043 30 27

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, dat heeft een vloerverwarming zeker. Zonder regeling kan een vloerverwarming namelijk niet ingesteld worden op de gewenste temperatuur. De regeling communiceert met de vloerverwarming en kan er zo voor zorgen dat de vloerverwarming warmte afgeeft op de gewenste momenten.

Maar hoe werkt een regeling dan precies? En wat heb je allemaal nodig bij het installeren van een regeling? Je leest het in dit artikel.

Wat is een vloerverwarming regeling?

Een vloerverwarming regeling (vloerverwarming thermostaat) is een apparaat dat de temperatuur van de ruimte regelt door het in- en uitschakelen van de vloerverwarming, afhankelijk van de temperatuur.

Hoe werkt een vloerverwarming regeling?

We vertellen je graag hoe een vloerverwarming regeling werkt aan de hand van onderstaand overzicht.

1. Temperatuur in de ruimte meten

De thermostaat meet constant de temperatuur van de ruimte waarin deze is geïnstalleerd. Dit gebeurt via een ingebouwde temperatuursensor. Deze gemeten temperatuur is vaak af te lezen op de thermostaat.

2. Gemeten temperatuur vergelijken met ingestelde temperatuur

Met de regeling kan je de gewenste temperatuur instellen, bijvoorbeeld 21°C. Wanneer je deze hebt ingesteld, zal de thermostaat de gemeten temperatuur vergelijken met de ingestelde temperatuur. Is de ingestelde temperatuur hoger dan de gemeten temperatuur? Dan zal de vloerverwarming regeling worden inschakelt om de ruimte te verwarmen. Is de ingestelde temperatuur lager? Dan zal de vloerverwarming worden uitgeschakeld.

3. Inschakelen vloerverwarming

Wanneer de thermostaat detecteert dat de temperatuur in de ruimte onder de ingestelde waarde ligt, stuurt deze een signaal naar de vloerverwarming. Hierna zal de pomp worden ingeschakeld, zodat er warm water door de vloerverwarmingsbuizen gaat stromen. Dit gebeurt vaak via een relais of een potentiaalvrij contact.

4. Uitschakelen vloerverwarming

Als de thermostaat detecteert dat de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de vloerverwarming uitgeschakeld. Hierdoor wordt er door het vloerverwarmingssyteem geen warmte meer afgegeven, waardoor de temperatuur in de ruimte niet verder oploopt.

5. Speling temperatuur (hysterese)

Thermostaten houden vaak rekening met een klein verschil in temperatuur (meestal 0,5°C tot 1°C) voordat zij de vloerverwarming in- of uitschakelen. Dit wordt hysterese genoemd en het voorkomt dat de vloerverwarming constant in- en uitschakelt bij kleine temperatuurverschillen.

Wat voor regelsysteem heb je nodig?

Je kan met één gewone verwarmingsthermostaat je vloerverwarming aansturen. In dit geval moet de thermostaat zich wel in dezelfde ruimte bevinden als de vloerverwarming. Ligt de vloerverwarming in meerdere ruimtes? Dan adviseren wij een regeling te nemen waarmee je de temperatuur in verschillende zones of kamers apart kan regelen. Zo voorkom je oververhitting en zorg je ervoor dat je temperatuur constant blijft. Dit wordt ook wel zone-regeling genoemd.

Voordelen van zone-regeling:

  • Voor elke kamer (zone) kan een aparte temperatuur worden ingesteld.
  • Je gebruikt minder energie, waardoor de energiekosten dalen.
  • In elke kamer geniet je van een aangename en constante temperatuur.

Regeling voor vloerverwarming bestellen

Ben je van plan om binnenkort vloerverwarming te installeren? Dan is het dus verstandig om ook alvast te kijken naar een gewenst regelsysteem. In onze webshop vind je alles om je vloerverwarming efficiënt en energiezuinig te regelen. Van thermostaten tot zonemotoren en aansluitmodules. Bekijk onze regelingen hier.