Wil je vloerverwarming installeren en heb je een warmtepomp? Dan is het belangrijk om goed te checken of de vloerverwarming verdeler geschikt is voor aansluiting op een warmtepomp. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we in dit artikel wat dingen op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden.
6 zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een vloerverwarming verdeler voor warmtepomp
1. Materiaalkeuze: RVS (roestvrijstaal) of kunststof?
RVS verdelers zijn sterk, hebben een lange levensduur en zijn relatief goedkoop. Kunststof verdelers kunnen duurder zijn, maar zijn wel dubbel geïsoleerd. Hierdoor verliezen ze weinig tot geen warmte, wat dus een stuk duurzamer is. En als je toch al zo duurzaam op weg bent met een warmtepomp, is het natuurlijk beter om die trend door te zetten. ;-)
2. Geschikt voor LT-systemen
Wanneer je jezelf gaat oriënteren op een vloerverwarming verdeler, zul je de termen lage temperatuursysteem (LT-systeem) en hoge temperatuursysteem (HT-systeem) veelvoudig tegenkomen. Een warmtepomp werkt het beste met een verdeler voor lage temperaturen. Dit komt doordat de aanvoertemperatuur van de warmtepomp al laag is en de verdeler het water zonder extra menging van koud water rechtstreeks over de vloerverwarming kan verdelen.
3. Juiste aantal groepen
Hoeveel groepen je vloerverwarming verdeler nodig heeft, is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. In dit artikel hebben we een handig overzicht gemaakt van het aantal groepen dat je binnen bepaalde oppervlaktes nodig hebt. Wil je met nog meer zekerheid je vloerverwarming materiaal verzamelen en goed voorbereid aan de slag? Laat dan een legplan maken. In dit legplan wordt duidelijk hoe de vloerverwarming moet worden gelegd en aangesloten. Daarnaast ontvang je hierbij een gedetailleerde materiaallijst, die je vervolgens met één druk op de knop kan bestellen.
4. Vloerverwarming verdeler zonder pomp
Omdat de waterpomp er al voor zorgt dat het water op de juiste temperatuur is, is het niet nodig om verdeler met pomp te gebruiken. Deze pomploze verdelers zijn vaak goedkoper en daarnaast een stuk energiezuiniger.
5. Ontluchting en beveiliging
Het is verstandig om goed te kijken of de vloerverwarming verdeler voor warmtepomp voorzien is van goede ontluchtingsventielen. Deze zijn namelijk nodig om lucht uit het systeem te verwijderen. Hierdoor kan de verdeler efficiënt blijven werken en worden verstoppingen in de leidingen voorkomen. Daarnaast is het goed om te kiezen voor een verdeler met beveiligingsmechanismen, zoals een thermostatische beveiliging. Zo wordt oververhitting van het systeem voorkomen, mocht de warmtepomp per ongeluk toch hogere temperaturen leveren.
6. Condensvorming bij koelen
Wanneer je met je vloerverwarming gaat koelen, kan dit leiden tot condensvorming. Oftewel: de verdeler kan gaan zweten. Om dit te voorkomen, moet je kiezen voor een verdeler die goed is geïsoleerd of in een geïsoleerde kast kan worden geplaatst. Een kunststof verdeler is hierbij een goede keuze, omdat deze bestand is tegen condens en corrosie. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een RVS verdeler, alleen moet deze dan nog extra beschermd worden met bijvoorbeeld een isolatiebox.
Vloerverwarming verdeler voor warmtepomp bestellen
In onze webshop hebben we alle vloerverwarming verdelers voor warmtepomp overzichtelijk op één pagina staan. Al deze verdelers voldoen aan bovenstaande criteria en zijn beschikbaar in zowel RVS als kunststof. Je kan hier direct alle vloerverwarming verdelers voor warmtepomp bekijken.